De flexibiliteit van maatwerk

14-09-2021

Alle blogs

Ik praat altijd graag over mijn werk met een prospect, klant of iemand in mijn sociale kring. Maar vaak als ik dan enthousiast vertel over hoe graag ik met zelf gebouwde templates werk, zie ik naast interesse ook een soort twijfel. Maatwerk klinkt kennelijk niet alleen professioneel maar ook een beetje afstandelijk voor degene die er mee moet gaan werken. ‘Kan ik dan zelf nog iets aanpassen’ is vaak de eerste reactie.

 

Thema vs Maatwerk

Bij het bouwen van een website in WordPress, mijn CMS van keuze, zijn er een aantal keuzes om de indeling en uitstraling in te richten. Zo biedt WordPress na installatie al enkele standaard-thema’s welke voor een eenvoudig blog een prima oplossing zijn. Ook kan men ervoor kiezen een thema te zoeken, en indien nodig, aan te schaffen. Er zijn legio ontwikkelaars die een breed portfolio aan thema’s bieden die gratis of tegen een vergoeding geïnstalleerd en ingericht kunnen worden. Als een dergelijk thema precies biedt wat je zoekt en je je ontwerp wilt laten leiden door de mogelijkheden van een thema dan werkt dit prima. Een andere optie is maatwerk.

 

Er zijn vele thema’s beschikbaar voor WordPress, echter weinig die volledig aansluiten op je ontwerp en wensen

Het is goed mogelijk om, met enige kennis, aan een thema grondige aanpassingen te doen om alsnog van bepaalde vaste indelingen of functionaliteiten af te wijken. Dit heeft het nadeel dat wanneer er een update van het thema komt en men deze uitvoert, de aanpassingen worden overschreven. Dit is dan weer te voorkomen met een Child-theme. Hiermee maak je een sub-thema wat onder je gekozen thema draait. Alles wat je custom aanpast en waar je dus mee van het thema afwijkt, is opgeslagen in dit child-theme. Als je het thema zelf nu update, blijven de aanpassingen overeind. Dus een thema is best aan te passen en te customizen, waarmee je al een eind richting maatwerk gaat. Hier begint bij mij altijd de afweging om niet met een thema te werken en voor maatwerk te kiezen.

 

Een klant reageerde heel enthousiast bij het zien van de backend: ‘Zo, squeeky clean!’

 

Ik vind het prettig om een website precies te bouwen zoals mijn ontwerp is. Niet mijn ontwerp maken zoals het thema is. Dat betekend ook dat ik in code en backend eigenlijk helemaal geen zaken wil hebben die voor het beoogde doel van de website niet nodig zijn. Daar komen we meteen bij het punt waarom ik eigenlijk altijd zal gaan voor maatwerk. Een thema is ontwikkeld om voor een brede doelgroep een product te bieden wat een oplossing is voor heel erg uiteenlopende websites. Dus, simpel gezegd, er zitten basisfunctionaliteiten in die voor veel websites van toepassing zijn, en een heleboel wat je zeer waarschijnlijk niet nodig hebt. En daar tegenover zijn er dingen niet die je wel nodig hebt. Dus kom ik uit op maatwerk, om mijn ontwerp uit te kunnen voeren zoals ik het voor ogen heb, en de website de functionaliteit te geven die nodig zijn.

 

Genesis

Maatwerk biedt de oplossing om precies het beoogde te maken. Voor het geheel op maat ontwikkelen van een website werk ik zelf graag met Genesis, een framework voor WordPress. Genesis biedt een ondergrond voor zelf ontwikkelde templates en styling. Naast beschikbare voorontwikkelde templates is het ook mogelijk met bijvoorbeeld Dynamik custom skins op Genesis te laden. Van deze skins zijn er een aantal beschikbaar. Dat terzijde. Het flexibele aan werken met een dergelijk framework is dat men dus ook zelf met php en css aan de slag kan. Niets staat je nu nog in de weg om zelf templates te ontwikkelen en het eigen ontwerp 100% te volgen. Verder kan men met een dergelijke basis werken met eigen post-types en eigen velden waarmee de content en ook backend geheel naar eigen inzicht is op te bouwen. Dit resulteert niet alleen in een schone website maar ook in een hele overzichtelijke backend. Een klant reageerde heel enthousiast bij het zien van de backend met ‘Zo, squeeky clean!’. Dat is het ook. Geen velden of tabs die je niet nodig hebt. In principe zou je kunnen stellen dat het beheren en vullen van je website niet meer fout kan gaan. In gevallen dat men van te voren aangeeft heel veel flexibiliteit te willen hebben bij het inrichten van een pagina, kies ik soms voor een visual composer in de maatwerk-template.

 

Bewerking: Ik kies er tegenwoordig voor om Genesis volledig over te slaan, al is het nog steeds een hele mooie toepassing. In plaats daarvan ontwikkel ik de website en het thema rechtstreeks op de WordPress-basis. Op deze manier vermijd ik zoveel mogelijk modules en plugins en creëer ik een schone omgeving. Lees ook mijn blogpost “Plugins? Wanneer wel en wanneer niet” voor meer informatie.

 

Maatwerk is de oplossing om een ontwerp 1-op-1 om te zetten naar een website

Op de vraag, ‘Kan ik dan zelf nog iets aanpassen’, kan ik dus eigenlijk altijd ja zeggen. Wat content betreft is alles zeer flexibel en eenvoudig te beheren.  Als de gewenste aanpassingen inhoud dat er  een extra functie in de website gebouwd moet worden, is dit er met maatwerk weer keurig bij te ontwikkelen. Daarbij kan dan ook rekening gehouden worden met de bestaande situatie, zodat een en ander elkaar niet in de weg zit.