Lopen als resetknop

04-09-2021

Alle blogs

Sinds een aantal jaar heb ik een nieuwe hobby ontdekt, namelijk ‘lopen’, ‘wandelen’ ofwel ‘hiking’. Eigenlijk heb ik lopen altijd al leuk gevonden, maar het begon langzaam aan next level te worden toen een nieuwe collega op het werk iedere dag tussen de middag een stuk ging lopen en vroeg of ik meeging. Vanaf dat moment werd de ronde steeds groter, en ging ik ook ’s avond en in het weekend steeds vaker een stuk lopen. En het verplaatste zich van het vaste rondje in of rond het centrum van mijn woon- en werkplaats naar nabij gelegen natuurgebieden. Het is niet alleen leuk en gezond, maar ik merk dat het voor mij werkt als een uitstekende resetknop, een opfrismoment.

 

Ik kom na een wandeling helemaal opgefrist weer terug

Frisse inzichten

Bij het maken van een wandeling op een werkdag merkte ik hoeveel invloed dit had op mijn werk zelf. Ik kom na een wandeling helemaal opgefrist weer terug. Soms is het zelfs zo dat ik tijdens de wandeling een ingeving krijg over iets waar ik in vastliep en mezelf die ingeving even met een paar woorden mail of anders vastleg om het toch vooral niet te vergeten. Er zijn zelfs momenten dat ik mezelf het liefst terug naar kantoor zou teleporteren om meteen aan de slag te gaan met het nieuwe idee. Inmiddels is het zo dat wanneer ik ergens een helder overzicht over wil hebben in mijn hoofd, zij het creatief of technisch, ik mijn jas pak en even naar buiten loop. De concepten en oplossingen komen als vanzelf, of gewoon het inzicht dat een opdracht niet voor mij is. Een ander pluspunt aan het toenemende lopen was dat ik de omgeving een stuk beter leerde kennen en waarderen.

 

Er zijn zelfs momenten dat ik mezelf het liefst terug naar kantoor zou teleporteren om meteen aan de slag te gaan met het nieuwe idee

 

NS-wandelroutes

In mijn vrije tijd is het inmiddels een echte hobby geworden en heb ik mezelf voorzien van middelen zoals wandelschoenen en juiste kledij. De afstanden zijn groter geworden en vallen nu gemiddeld tussen de 20 en 30 kilometer. Toen de zomervakantie van 2021 voor de deur stond en een vakantie boeken door de omstandigheden niet echt een mogelijkheid leek, kwam dezelfde collega met een ontzettende leuke tip: de NS-wandelroutes. Ik was inmiddels een beetje klaar met de vaste routes in mijn eigen omgeving, maar de NS-wandelroutes beginnen op een treinstation en leiden je door de mooie plaatselijke omgeving naar een ander treinstation. Dus je ziet ineens hele andere gebieden en je kunt in de ‘eind’ stad eventueel nog een hapje eten bijvoorbeeld.

 

De concepten en oplossingen komen als vanzelf

Op de website van de NS kun je deze wandelroutes uitzoeken en hiervan een gpx-bestand downloaden, of een pdf van een kaart. Wanneer je de gpx-bestanden download, kun je deze in een gps-device of een app in je telefoon laden. Ikzelf ben de app OsmAnd gaan gebruiken voor het volgen van de routes. Vervolgens pak je de trein naar het beginstation, je zet de app aan en je begint te lopen. Simpel, en erg leuk. In mijn vakantie heb ik met name genoten van de routes door de Veluwezoom (van Dieren naar Velp) en het Kampinagebied (van Boxtel naar Oisterwijk).

 

Tijdelijk uitgeschakeld

Jammer vervolg aan deze wandelvakantie was dat ik een week erna met een lullig ongelukje (niet hiking-gerelateerd) mijn enkel op drie plaatsen brak. Hiermee ben ik een traject in gegaan waarbij het lopen, laat staan lange wandelingen, even uitgesloten is. Het harde aftellen is meteen begonnen omdat ik na enkele weken enorm hard begon te merken hoe belangrijk dat dat lopen voor me is geworden. Nog even en ik kan er weer op uit en nieuwe foto’s gaan maken zoals die je  in dit blog ziet!

 

Update: Ik heb inmiddels een leuke website opgezet over mijn wandelingen, met veel foto’s. Kijk eens op Bigfoot-Lives.nl