Plugins? Wanneer wel en niet
18-05-2023
Het is algemeen bekend dat WordPress-websites werken met plugins. Deze plugins voegen functionaliteit toe en besparen vaak veel werk omdat ze eenvoudig kunnen worden geïntegreerd. Het onderhoud van de plugins wordt verzorgd door de ontwikkelaar, waardoor je ze alleen af en toe hoeft bij te werken. Echter, tijdens het updaten van een plugin kan er van alles misgaan, met als gevolg dat je website offline kan gaan…
Plugins kunnen een zegen zijn
Wanneer je specifieke functionaliteiten nodig hebt voor je WordPress-website, kan het erg handig zijn als deze functionaliteiten direct beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een mooie evenementenkalender met inschrijvings- en betalingsmogelijkheden, en automatische verwijdering van verlopen evenementen. Als je dit allemaal zelf zou moeten programmeren, ben je daar waarschijnlijk veel tijd aan kwijt, en dat is waarschijnlijk niet waar je je mee bezig wilt houden. Of stel dat je vacatures wilt plaatsen op je website. Hoe handig zou het zijn als de plugin automatisch de sollicitaties en bijlagen beheert en aangeeft wanneer ze verlopen zijn? Het is dan ook verleidelijk om voor elke functionaliteit van enige omvang een plugin te installeren. Bovendien zijn de meeste plugins gratis, dus waarom niet?
Let op de kosten
Hoewel veel plugins gratis zijn, zul je merken dat zodra je specifieke extra functies nodig hebt, zoals in het geval van de eerder genoemde evenementenkalender of vacaturebank, deze alleen beschikbaar zijn in de Pro-versie. En die versie is niet gratis. Zodra je eenmaal voor de betaalde versie van een plugin kiest, is het vaak moeilijk om terug te gaan omdat je de Pro-functies al bent gaan gebruiken. Dus dit creëert een jaarlijks terugkerende kostenpost. Natuurlijk is er niets mis mee om de Pro-versie van een plugin aan te schaffen als dit een essentiële functie is voor je website. Zoals ik eerder al zei, na installatie is het onderhoud vrijwel probleemloos omdat je gewoon kunt updaten.
Overweeg de impact op je website
Toch is het raadzaam om alleen plugins te installeren wanneer het echt noodzakelijk is. Het installeren van te veel plugins kan je website ook vertragen. Het kan zelfs gebeuren dat plugins niet compatibel zijn met elkaar en conflicten veroorzaken, of zelfs je website volledig kunnen uitschakelen. Als je een website wilt met specifieke functionaliteiten, kun je het beste zorgen dat deze functionaliteiten zijn ingebouwd in je WordPress-thema. Dit zorgt voor meer stabiliteit en, om het in bouwtermen te zeggen, een schonere opzet.
Heb je een website met bepaalde functionaliteiten in gedachten en wil je erover brainstormen?
Aarzel niet om contact met me op te nemen!