Visual Composers en Flexibele Content

16-05-2023

Alle blogs

Bij het bespreken van het bouwen van een website komt altijd de vraag naar voren over de indeling. Hoe wordt het gebouwd? Hoe zal de backend eruitzien? Wat kan er nog worden aangepast? In mijn blog “De flexibiliteit van maatwerk” heb ik al aangegeven dat het soms zorgwekkend kan zijn wanneer alles precies volgens het ontwerp wordt gebouwd. Ik hoor vaak de vraag: “Maar wat als ik rijen wil toevoegen?” Het komt vaak voor dat iemand een website begint, maar eigenlijk al weet dat er over een maand of een half jaar een extra rij moet worden toegevoegd voor iets dat op dat moment nog niet aan de orde is. Ik merk dat sommige klanten het prettig vinden als ik elke grote uitbreiding voor hen doe. Anderen geven er echter de voorkeur aan dat ze zelf een kolom of iets dergelijks kunnen wijzigen. Dit bespaart niet alleen kosten, maar geeft ook vrijheid. In dit blogartikel zal ik meer vertellen over de mogelijkheden van Visual Composers en Flexibele Content, die beide kunnen worden toegepast in maatwerkwebsites!

 

Visual Composers

Een van de beste mogelijkheden om klanten veel vrijheid te geven bij het bouwen van een website is het integreren van een Visual Composer in de backend. Dit is een gebruiksvriendelijke omgeving waarin rijen en kolommen vrij kunnen worden gecreëerd en waarin met verschillende beschikbare elementen inhoud kan worden toegevoegd. Deze elementen kunnen bestaan uit tekst, afbeeldingen, formulieren en andere items. De rijen, kolommen en elementen kunnen eenvoudig worden verplaatst en herschikt, vergelijkbaar met het verplaatsen van magneten op een bord. Het mooie is dat ze vrijwel direct responsief zijn, waardoor de website er ook goed uitziet op tablets en mobiele telefoons. Bij de meest geavanceerde Visual Composers kunnen de elementen tot in detail worden bewerkt en gestileerd, wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn. Er zijn verschillende uitstekende Visual Composers beschikbaar voor WordPress, zowel gratis als tegen betaalbare prijzen. De gratis SiteOrigin Page Builder is een geweldige oplossing, en de WPBakery Page Builder biedt een uitgebreide oplossing vanaf $59. Bedenk wel dat een Visual Composer een plugin is, en dat een betaalde plugin dus een jaarlijkse kostenpost is. Meer over plugins in mijn blog “Plugins? Wanneer wel en niet“.

 

Zoals eerder genoemd, heeft de flexibiliteit van een Visual Composer ook enkele nadelen. Sommige klanten raken overweldigd door de vele mogelijkheden en weten niet meer wat ze precies willen of moeten doen. Het kan ook voorkomen dat beheerders zich te veel laten meeslepen door de creatieve vrijheid, waardoor de consistente stijl van de website in gevaar komt. Een Flexibele Content editor kan dan een oplossing zijn.

 

Flexibele Content

Bij Flexibele Content creëer ik eigenlijk mijn eigen Visual Composer. Stel je voor, ik heb een ontwerp gemaakt voor een klant en deze heeft ermee ingestemd. Tijd om te bouwen! In het ontwerp zijn bepaalde herhalende elementen te zien, zoals een rij met een afbeelding aan de linkerkant en tekst aan de rechterkant, of vice versa. Een andere mogelijkheid is een rij met een grote afbeelding over de volledige breedte, met in het midden een call-to-action knop of een citaat. Het kan erg handig zijn als deze elementen op een later moment opnieuw kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld wanneer je een sectie wilt uitbreiden. Wanneer dit ter sprake komt tijdens de bouwbespreking, kies ik ervoor om in de pagina’s de mogelijkheid in te bouwen om te kiezen uit de elementen of rijen die in het ontwerp voorkomen. Op die manier kan de beheerder later met behulp van een keuzemenu aangeven dat er bijvoorbeeld een rij moet worden toegevoegd met een afbeelding aan de linkerkant en tekst aan de rechterkant. De gewenste rij kan worden geselecteerd, op de gewenste positie op de pagina worden geplaatst en nadat de tekst of afbeelding is ingevoerd: opslaan maar!

 

Het mooie hiervan is dat er verder geen instellingen hoeven te worden ingevoerd. Dit is tevens veilig, omdat de beschikbare onderdelen al volledig zijn gedefinieerd en de stijl van het ontwerp volgen. Hierdoor blijft alles consistent en in lijn.

 

 

Wil je meer weten over deze mogelijkheid?
Neem gerust contact met mij op!

 

 

Met een Visual Composer kunnen eenvoudig rijen, kolommen en elementen op de gewenste plaats geschoven worden