OpenUp!

Terug naar portfolio

Spellenuitgeverij OpenUp! benaderde mij om de bestaande website te optimaliseren en hun zichtbaarheid in Google te verbeteren. OpenUp! gelooft dat openheid in contact met mensen het leven verrijkt. Daarom maken zij de Openhartig spellen collectie. Deze spellen inspireren mensen van alle leeftijden op een speelse wijze open te zijn naar de ander om elkaar en zichzelf (nog) beter te leren kennen.

 

Optimalisatie en design

De optimalisatieslag die ik uitvoerde, omvatte het opschonen van zowel de website als de database, met name gericht op het verbeteren van de prestaties. Daarnaast heb ik het design aangepast aan de bestaande huisstijl van OpenUp!.

 

WordPress thema

De website was gebouwd in WordPress, met het thema Enfold. Hoewel ik normaal alles als maatwerk opbouw, dus ook het thema, heb ik met Enfold verder gewerkt omdat ze al gewend waren aan werken met de Avia builder (visual composer) die hierin zit. Door een child-theme te schrijven van het Enfold-thema kon ik helemaal los gaan in de styling en aanpassingen zonder deze bij een update van Enfold te verliezen.

 

Elementen uit huisstijl

Voor het design gebruikte ik veel elementen uit de huisstijl, naast uiteraard logo, het lettertype en kleuren. OpenUp! gebruikte op de verpakking van hun spellen leuke patronen in hun huisstijlkleuren die passen bij de kaartspellen die zij verkopen. Deze patronen heb ik terug laten komen op de website. Bezoekers van de website die al eens een stok kaarten van OpenUp! hebben vastgehad, of een social media bericht hebben gezien, zien in één oogopslag dat zij op de juiste website zitten. Herkenbaarheid!

 

Google resultaten

Ik ben geen SEO-specialist, maar als webdeveloper ken ik wel de basis hiervan. Omdat in de oude website van OpenUp! veel elementen met belangrijke tekst als afbeelding waren geplaatst, heb ik eerst dit overal vervangen door tekst die Google kan indexeren. Hiervoor laadde ik de huisstijl-lettertypen in het thema in, zodat alles comform huisstijl en design was. Naast het nalopen van deze elementen (wat een enorme winst in Google opleverde) installeerde ik de plugin Yoast. Yoast helpt WordPress-gebruikers met SEO door het optimaliseren van content voor zoekmachines en het bieden van suggesties voor verbetering, zoals het optimaliseren van metadata en het analyseren van leesbaarheid.